Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Köpte frö i våras i Hout Bay, söder om Kapstaden. Vi sådde fröna sista dagarna i maj och fick många roliga pumpor! Nu undrar vi om det skulle fungera att ta frö och så till nästa år? Hur gör man bäst?

/ Lena O.T.

Svar:

Visst kan du ta frön från dina sydafrikanska pumpor, det är en jättebra idé. Börja med att skölja bort fruktköttet och lägg sedan fröna att torka på ett hushållspapper. När de är torra kan du spara dem i en papperspåse tills det är dags att så framåt vårkanten. Om du bor i Skåne eller någon annanstans i odlingszon 1 kan du så pumpafrö direkt utomhus när frostrisken är över, men längre norrut är det bäst att förkultivera dem inomhus. Som många andra fröer gror även pumpafrö snabbare om de först får ligga i blöt över natten. Peta ner ett par frön i en kruka med näringsrik blomjord toppad med några centimeter såjord och ställ den varmt tills pumpan har grott. Därefter utvecklas plantorna bäst någonstans där det är svalt och ljust.

De späda pumpabebisarna behöver också avhärdas, det vill säga gradvis vänja sig vid uteklimatet innan de planteras ut. Ställ därför ut krukorna vid fint väderlag och låt dem stå ute lite längre för varje dag under någon vecka. När de sedan är utplanterade kan det vara klokt att skydda pumpaplantorna med fiberduk under den första tiden eller tills de börjar blomma.

Räkna med att det tar 4-6 veckor från sådd tills de små plantorna kan planteras ut, så försök att tajma in tidpunkten för sådden med sommarens ankomst. Nattkylan är farlig och pumpaplantorna kan duka under efter en endaste frostnatt.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.