Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Läste svaret om vinterförvaring av olivträd. Jag undrar hur och när man skall beskära ett olivträd.

/Kjell

Svar:

Om du behöver beskära ditt olivträd är vår och försommar en bra tid. Det kommer förmodligen att tappa en del blad under vintern och det är ingen katastrof. Plantera om trädet på våren eller byt ut översta jordlagret till fräsch krukväxtjord, gärna uppblandad med lite kogödsel. Vattna bara försiktigt tills du ser att trädet har börjat växa igen.

Ta sedan bort torra och till synes döda grenar och klipp in de långa, nya skotten cirka en tredjedel om du tycker att trädet börjar bli väl skrymmande. Grenar som korsar varandra i kronan kan du också klippa bort. Olivträd tål rätt hård beskärning. Klipp gärna precis ovanför ett blad som växer utåt så får du en fin form på trädet.

Vattna med flytande gödselmedel varannan vecka från april till framåt hösten. Olivträd är törstiga när de står i sommarsolen så vattna frikostigt men var noga med att låta jorden torka upp mellan vattningstillfällena. Du kan ställa ut trädet på balkongen när värsta frostrisken är över. Olivträdet tål lite nattlig kyla.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.