Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har ett litet olivträd som inhandlades i våras. Är det något särskilt att tänka på inför vinterförvaringen? Är det till exempel bättre att ha trädet i ett svalt garage än att ha det inne i rumsvärmen?  /Johan

Svar:

Optimal vintervila för ett olivträd är inomhus, med god belysning och helst inte varmare än 10 grader. Belysningen är viktig eftersom trädet behåller bladen hela vintern. Medelhavsväxter som fäller sina blad, som fikonträd, kan däremot också övervintras svalt, helst runt +5 grader men frostfritt, och mörkt. Jag vet många som lyckas förvara olivträd inomhus i sin bostad, men rejält ljust och inte i närheten av elementvärme. Det man ska tänka på i så fall är att trädet behöver mer vatten i rumstemperatur än i sval vinterförvaring. Om olivträd står för varmt, för torrt och för mörkt under vintervilan reagerar de med att tappa bladen, och i värsta fall får de angrepp av spinnkvalster. Tänk dig en vinter vid Medelhavet – solig, sval och lagom regnig. Precis så vill olivträdet ha det. Men vänta så länge som möjligt med att flytta in trädet, det klarar några nätter med minusgrader. Ställ det så skyddat från regn och kyla som du kan och dra ner på vattningen.

Om du väljer att vinterförvara olivträdet i garaget bör du försöka ordna med någon form av belysning, för även om det finns fönster är det svaga vinterdagsljuset långt ifrån tillräckligt. Det allra bästa är förstås att hänga upp en växthusbelysning eller en armatur med lågenergilampa. Men det kan räcka med en lågenergilampa i en vanlig skrivbordslampa som riktas mot trädet. Koppla till en timer så att trädet står ljust 13-14 timmar om dygnet.

Under vintern förbrukar olivträdet inte mycket vatten så var ytterst försiktig med vattningen. Ställ sedan ut trädet på balkongen igen när frostrisken är över på vårkanten. Eller tidigare, bara du kommer ihåg att ta in det under riktigt kalla vårnätter.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.