Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har köpt tulpanlökar för ”uteplantering” men det blev några över. Så jag tänkte att man kan plantera dessa i en kruka och kanske få dem att blomma till jul. Är det möjligt? Om jag låter dem få en ”köldknäpp” först och sedan tar in dem i garaget och slutligen in i värmen och ljuset? /Eva Sjölund, Boden

Svar:

Tulpanlökar behöver en köldperiod, frostfritt men under +9, på omkring tre månader innan de ens börjar växa. Skulle därför knappast tro att du hinner få tulpanblomning redan till jul. Men du kan ju plantera dina överblivna tulpanlökar i krukor och få fin blomning till våren. Se till att krukan har hål i botten och lägg på ett lager lecakulor. Fyll sedan först drygt halva krukan med jord, såjord fungerar bra, och blanda i en tsk benmjöl. Placera lökarna tätt, men inte intill krukkanten, och strö gärna lite grus mellan dem.

Fyll sedan på med jord så det precis täcker lökspetsarna och tryck till med händerna. Strö litet sand ovanpå så blir jorden inte så ”algig” och lökspiran kan lättare ta sig upp. Vattna igenom krukan och ställ den utomhus på en skyddad och inte alltför fuktig plats fram till vintern. Vattna försiktigt ytterligare någon gång under hösten när krukjorden har torkat upp.

Titta till krukorna då och då under vintern, men börja inte vattna förrän lökarna spirar framåt vårkanten. Då är det också dags att ställa ut krukorna i solen.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.