Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min dotter har ett persikoträd som de inte vill och kan ha kvar. Min fråga är: Kan man flytta det? Hur och när bör man göra detta? Jag skulle gärna vilja ha det, men frågan är om det går? /Ingegärd Carlsson

Svar:

Visst kan du gräva upp och flytta persikoträdet, antingen nu i höst eller till våren. Det är bra om trädet har hunnit bli avlövat innan det utsätts för en flytt. Bor du i södra Sverige, eller inte längre norrut än Stockholmstrakten och Mälardalen, kan nog persikoträdet klara sig fint på en skyddad och solig plats i trädgården. Gärna mot en varm södervägg. Med ett sådant fint mikroklimat kan man till och med odla persikor i Örnsköldsvik (zon 4) vet jag.

Gräv först en rejäl grop där trädet ska stå, och förvissa dig om att det inte är ett lerhål utan väl dränerat. Slå ner en stödkäpp eller två, och placera sedan trädet så att det hamnar på ungefär samma höjd som tidigare. För djupt planterade träd brukar inte klara sig. Skydda sedan trädet med säckväv när det blommar i april-maj för att inte riskera frostskador på nätterna. Persikoträd blommar lite för tidigt för sitt eget bästa, speciellt i varma och soliga lägen. Glöm inte att öppna täcket på dagarna så att bina hittar in, såvida du inte vill sköta pollineringen för hand med en liten pensel.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.