Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Efter tre månaders bortavaro från balkongen kommer jag hem och finner mina trista kärleksörter, som står i stora krukor. Min balkong täcks av balkongtaket ovanför, så sällan når regnet in. Vattning har med andra ord skett ytterst sporadiskt av tidvis hemmavarande barn. Nu vill jag ha tips på vad som möjligen kan klara sig på balkongen under rådande omständigheter. /Margareta

Svar:

Gillar du kaktusar? Sådana kan möjligen överleva på din balkong när du är borta. Om inte de som sporadiskt vattnar där dränker kaktusarna i vatten på grund av sitt dåliga samvete. Det är liksom ingen idé att plantera torktåliga växter som kärleksört eller andra sedumväxter och sedan åka bort i tre månader under den hetaste årstiden. Det har du ju redan märkt.

Det finns vissa knep som du kan ta till, som vattenhållande kristaller i jorden och framför allt: självvattnande krukor. Men en balkongodling kräver ju också viss tillsyn, inte bara vattning. Så det allra bästa är nog att försöka städsla någon som regelbundet går hem till dig och vattnar. I så fall kan du plantera växter som lavendel, pelargoner, kryddörter, snöflinga, femtunga, silvernjurvinda och även klättrare som rosenbönor, rosenvial och slingerkrasse. De trivs alla på en solig balkong och klarar viss torka. Dock inte tre månader utan en skvätt vatten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.