Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade en klematis i augusti i år, tror den heter Rouge Cardinal. Så har jag läst lite om denna vackra växt och förstått att den ska planteras ca 50 cm djupt. Min fick jag ner ca 30 cm! Ska den stå kvar eller rekommenderar du att den ska grävas upp och planteras djupare? Runt rotstället satte jag en plastkruka (uppklippt). /Kerstin

Svar:

Jag tror inte du behöver oroa dig för planteringsdjupet. Att klematis skulle behöva planteras djupare än andra buskar verkar vara överdrivet. Det du kan göra om du är orolig är att vintertäcka din klematis med torra löv, granris etc. när kylan kommer. Och låt det ligga kvar fram till våren. På våren och sommaren är det bra om du kan åstadkomma skugga vid rothalsen – jag skulle hellre ta en lerkruka än en plastkruka som kan göra det lite väl varmt i solen. Plantera gärna någon bladrik perenn framför klematisen också. Och missa inte vattningen!

Vet inte om du klippte ner den när du planterade, men det är annars ett mycket gott råd att direkt toppa klematisrankorna ner till några dm – även om det känns förfärligt att klippa bort de vackra blommorna. Gör man det i samband med planteringen är förutsättningarna bättre för att slippa den svåra vissnesjukan, som särskilt brukar drabba just nyplanterade klematisar. De första symptomen är blad och stjälkar som vissnar. I värsta fall kan hela plantan tyna bort och dö på bara några dagar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.