Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har sedan flera år en uppstammad hibiskus som hela förra vintern gav riklig blomning trots att den stod inomhus i österläge. I våras planterade jag om den och beskar den. Hela sommaren har den stått på inglasad balkong i västerläge. Den har vuxit enormt med frodiga blad men inte en enda blomma sedan i juni. Kan jag beskära den innan jag tar in den? /Gunilla Hagland

Svar:

Jag vet att många hibiskusodlare brukar beskära på hösten, augusti-oktober. Men det skadar nog inte heller att vänta till våren, den tid då växtkraften är som störst. Börja med att ta bort alla små bladskott från stammen. Det kan du för övrigt göra löpande när som helst under året. I övrigt gäller samma beskärning som en icke uppstammad hibiskus. Det vill säga: Skär bort alla grenar som växer kors och tvärs samt sådana som ser svaga ut. Toppa också långa och gängliga grenar. Klipp vid ett blad eller ett utåtriktat ”öga” där ett nytt blad ska komma så det nya skottet kommer att växa åt rätt håll.

Ställ krukan ljust, men inte ovanför ett varmt element. Hibiskus är en subtropisk växt som älskar värme och fuktighet. Torr inomhusluft ökar risken för angrepp av spinnkvalster. Var också noga med vattningen under vintern. Se till att det inte blir kvar vatten i ytterkrukan eller på fatet eftersom det kan göra att rötterna ruttnar. Ett annat tips är att inte vattna med iskallt vatten. Någon flytande gödning behövs inte på vintern, utan bara från vårkanten och fram till nästa höst.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.