Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Min nya passion är bonsaiträd. Jag förvarar dem på balkongen och snart närmar sig vintern och den första frosten. Jag skulle vilja ha tips på hur jag på bästa sätt kan isolera krukorna inför vintern då mina träd behöver vintervila och jag inte har någon annan plats att förvara dem på än just på balkongen. Skulle vilja hålla någonstans mellan 2 och 8 grader i jorden, räcker det förresten att bara krukan är isolerad eller måste jag hitta på något även med själva trädet? Jag är också fundersam över det här med första frosten, klarar de en natt, eller borde jag förbereda för vintern redan nu? Sedan var de det här med vattningen… Jag har förstått att de behöver avsevärt mycket mindre vatten på vintern, hur mycket? Och när kan man börja vattna som vanligt igen?

/Antonius

Svar:

Om dina bonasaiträd fäller sina löv på vintern, vilket låter sannolikt efter din beskrivning, så kan de övervintras mörkt, under förutsättning att den står mycket svalt, i 2-8 plusgrader. Om du har något sådant ställe, ett garage, sommarhus, källare eller liknande kan det vara lösningen. Alla inhemska bonsaiarter tall, lärkträd, avenbok och även kinesisk en, kräver vintervila. Har du en sådan gäller det att förvara krukan väl isolerad mot kylan på balkongen. Enklast är att skjuta in den mot husväggen så att den får värme från väggen och också står väl skyddad från regn och rusk. Svep också gärna in hela krukan i fiberduk och bubbelplast. Ställ sedan krukpaketen ovanpå frigolitskivor, gamla trasmattor eller något annat som isolerar från kylan underifrån betonggolvet. Om du även behöver isolera själva trädet, och hur känsligt det är för nattfrost kan jag inte säga, det handlar om vilket slags träd det är. På vintern när bonsaiträden vilar svalt inomhus eller kallt utomhus behöver de bara minimala skvättar vatten.

Bra skötselråd och allt man i princip behöver veta om bonsaier finns i Lennart Cösters bok Börja med bonsai. Dessvärre är den slut på förlaget men du kan ha tur och hitta den på antikvariat eller på ett bibliotek. Och eftersom Lennart är mycket aktiv i Svenska Bonsaisällskapet kan du också hitta alla hans odlingsråd på sällskapets hemsida.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.