Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag undrar vad som hände med alla mina dahliaknölar under vintern. Tog upp dem som vanligt förra hösten när frosten kom och stoppade in dem i en kartong i källaren. Sedan planterade jag i krukor och fick vänta i mer än två månader på att de skulle titta upp. Vad tror du det kan bero på att de var så trögstartade i år?

/Anna-Karin

Svar:

Det jag kan tänka mig är att dahliaknölarna förvarades lite för fuktigt under vintern så att de helt enkelt ruttnade. Det är ju viktigt att klumpen inte är blöt när den tas in för vinterförvaring. Man ska inte heller vattna så mycket under vintern, på sin höjd bara fukta jorden lätt med en blomspruta några gånger. Det finns dahliaentusiaster som i förebyggande syfte pudrar över lite Atamon på knölarna inför övervintringen. Det fungerar som antimögelmedel, vilket egentligen inte är så konstigt eftersom detta konserveringsmedel har ungefär samma uppgift i syltkoket. Men det finns många andra övervintringsknep, säkerligen lika många som antalet dahliaodlare. Är du inte med i Dahliasällskapet så kanske du ska fundera på att gå med.

Andra lök- och knölväxter som kan övervintras på samma sätt är kanna, kalla, gladiolus, crocosmia/montbretia, anemoner, knölbegonior, och doftlilja.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.