Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Nu när sommaren är över kan jag konstatera att en av mina pionbuskar inte blommat i sommar. Det gjorde de andra. Den satte inga knoppar alls. Den har blommat fint och rikligt förr. Vad kan jag göra för att hjälpa den?

/Carl Magnus Pontén

Svar:

Det verkar lite mystiskt att bara en av dina pioner har vägrat blomma, medan de andra har blommat som vanligt i år. Jag antar att du har gett dem alla samma behandling, gödslat försiktigt med benmjöl eller kogödsel och vattnat om det var extremt torrt på våren och försommaren där du bor. Det enda jag kan tänka mig är i så fall att plantorna börjar bli för gamla. Om så är fallet kan du gräva upp den pion som inte blommade och dela den till två plantor som du sedan gräver ner som vanligt, ganska ytligt. Rötterna ska bara hamna en knapp decimeter under jordytan. Låt gärna de delade rotklumparna ligga i solen någon timme och torka innan du planterar ner dem. Byt också ut jorden där pionen har vuxit om du vill använda samma ställe. Vattna rikligt efter planteringen och täck gärna de nya plantorna inför vintern första året med luftiga löv och granris, men glöm sedan inte att ta bort täcket på våren innan pionerna börjar växa igen.

September är den allra bästa tiden för att plantera och plantera om pioner. Men räkna inte med att de nya pionplantorna blommar förrän nästnästa sommar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.