Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Kan jag beskära syren och rododendron nu på sensommaren, eller är det bättre att vänta till vårvintern? När det gäller gödsling, är det för sent att ge rosor gödsel nu? Och slutligen, jag har gamla äppelträd som ger bra med frukt, men de allra flesta äpplena är svartprickiga. Det händer också att de ruttnar direkt på grenen. Vad är det och vad kan man göra för att få bort angreppen? Bor i Skåne. /Beata

Svar:

Det blir bättre för dessa växter om du väntar med beskärningen till tidigt nästa vår. I synnerhet gäller det rododendron. Februari-mars, innan de börjar växa, är lämplig tidpunkt för dig som bor i Skåne. Längre norrut är mars-april bättre. Och det är för sent att ge rosor gödsel i augusti-september. All gödning av rosor efter juli månad är som kvällsmackan för oss människor – gör mer skada än nytta, brukar Svenska rosensällskapet framhålla. Det finns dock rosodlare som ger sina plantor lite höstgödsel – det vill säga gödsel med lägre kvävehalt och högre halter av kalium och fosfor vilket främjar växtens avmognad och stärker plantan inför vintern.

Om äpplena blir svartprickiga och ruttnar är det sannolikt fråga om ett svampangrepp, så kallad äppelskorv. En regnig sommar som denna ökar angreppen, och det trista är att svampsporerna kan övervintra på nedfallna blad och komma igen år efter år. Det viktigaste du kan göra nu är att se räfsa bort alla blad och ruttna äpplen från marken under träden på hösten. Då minskar risken för smitta avsevärt. Det är också bra att beskära äppelträden regelbundet så att bladmassan i kronorna blir luftigare och bladen lättare kan torka upp efter regn. Det finns många äppelsorter som är mer motståndskraftiga mot äppelskorv, läs mer om dem och om äppelskorv hos äppelexperten Görel Kristina Näslund.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.