Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag vill plantera en vindruvsstock i mitt växthus. Har förstått att roten ska grävas ner alldeles utanför huset och att stocken sedan ska föras in i själva växthuset. Vilken sorts vindruvsplanta passar bäst i Stockholmsområdet?

/Elisabeth

Svar:

Visst är det härligt med vinrankor som breder ut sig under växthustaket med dinglande druvklasar på sensommaren och hösten. Men tänk på att bladmassan tar mycket plats och skuggar så det kan därför bli svårt att odla tomater och andra solkrävande växter i växthuset.

Det finns flera sorter som kan odlas i Stockholmsområdet. Vanligaste vinrankan bland hobbyodlare har länge varit Vitis labrusca, bättre känd under namnet staketdruva. Den är mycket härdig och lättodlad bara den får växa i jord med lågt pH-värde, ungefär som rododendron och andra surjordsväxter. De flesta andra druvsorterna föredrar kalkrik, lerhaltig och mullrik jord. Staketdruvorna blir ganska goda att äta, men är inget alternativ för den som vill försöka göra ett gott vin. I så fall kan du välja Vitis vinifera ’Rondo’, en av de härdigaste, eller någon av sorterna ’Solaris’, ’Nero’, ’Blå Burgunder’ och ’Boskoop Glory’ som alla går att odla i Sverige. Andra goda och förhållandevis härdiga druvsorter är de gröna och kärnfria ’Himrod’, ’Aurore’ samt rödlila ’Vanessa’.

Man kan faktiskt odla vin ända upp i växtzon 3. Särskilt om man hjälper till att förlänga växtsäsongen genom att skapa ett skyddande mikroklimat i trädgården med häckar, buskar, staket och stenar som lagrar värme. Svart markväv skyddar mot alltför mycket regn samtidigt som den också bevarar värmen i jorden. Det viktigaste är att se till att växtplatsen är väldränerad så att inte vinplantan står i vatten. Bästa planteringstiden är våren, då hinner vinrankan etablera sig ordentligt inför första vintern. Planteringshålet bör vara 60-70 cm djupt och 20-25 cm brett, med lite sten och grus i botten. Fyll på med mullrik jord och vattna ordentligt. Fördelen med att plantera utanför växthuset och sedan leda in rankorna är ju att naturen sköter vattningen när vinet väl är etablerat och har utvecklat långa rötter som söker sig djupt ner i marken.

Även inne i ett växthus får man se upp för sena frostnätter och skydda plantorna med fiberduk om det behövs. Men det är ändå inte vinterkylan som är värst. Frostnätterna på våren när plantorna har börjat växa är betydligt farligare. Dessutom är det livsviktigt att vinrankorna hinner härda av ordentligt på hösten. Därför ska man inte ge dem någon gödning efter mitten av juni. Tänk också på att vinplantan är en klätterväxt och behöver bindas upp på rejält stöd eftersom druvklasarna kan bli tunga.

Läs mer om vinrankor och vinframställning hos föreningen Svenska vinodlare som också säljer härdiga plantor.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.