Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en hel del rosor i min trädgård och har inte haft problem med sjukdomar tidigare. En av rossorterna, Iceberg, är omvittnat frisk och har blommat fint i flera år. I år har den, som enda ros, blivit svårt angripen av svartfläckssjuka. Kan detta ha något samband med att jag i höstas planterade ett mindre antal vitlöksklyftor (från trädgårdscenter) i jorden runt rosen, i syfte att skydda mot sjukdomar (måste ha läst om det någonstans). Jag har ingen annan idé om vad som annars skiljt sig från tidigare säsonger?

/Sarah

Svar:

Jag tror inte att det är vitlökarna som är orsaken till problemet. Snarare vädret. Svampsjukdomar som svartfläcksjuka och rosrost sprids helt enkelt mer under kalla och regniga somrar. Att försöka skydda rosorna med vitlök är ett välkänt gammalt knep, men frågan är om det hjälper en sommar som denna. Se nu till att plocka bort alla angripna blad – svartfläckiga, orangeprickiga, vitaktiga – det vill säga blad som ser sjukliga ut. Lika viktigt är det att plocka upp nedfallna blad från marken under rosorna. Låt heller inga angripna blad sitta kvar på hösten när rosorna ska gå ner i vintervila. Klipp även bort hela späda skott med smittade blad inför vintern. Svampsporerna övervintrar lätt i både växtdelar och jord. Om bladen läggs i komposten är det bra om det får gå minst ett år så att de hinner förmultna innan man använder den delen av kompostjorden. Lägg gärna ut ett lager ny rosjord omkring rosorna på hösten och kupa sedan upp jord som vanligt kring rothalsarna som skydd mot kylan, men inte förrän vintern närmar sig.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.