Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en fråga angående bärklasar som kommit på potatisblasten efter blomningen. När man delar på bären så är det små frön inuti. Jag har aldrig tidigare sett något sådant, men undrar ändå om detta något som är vanligt?

/Anita Jarmunger

Svar:

Det är helt naturligt. Även potatisväxter får frukt som innehåller fröer. I varmare länder är ju också potatis en flerårig växt, medan den här i Sverige inte klarar att övervintra utan betraktas som ettårig. Men man ska inte ens överväga att äta frukterna. Potatis utvecklar ju giftet solanin, och alla växtdelar ovanför jorden innehåller detta ämne. Inte minst gäller det den tomatliknande frukten och dess bär. Du vet säkert att gröna potatisknölar, sådana som hamnat ovan jord och exponerats för solljuset, också är olämpliga att äta. Alla gröna fläckar på en potatis ska skäras bort, och är den grön rakt igenom ska den kastas. Så säger Livsmedelsverkets rekommendationer.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.