Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag planterade en rad med lavendel i våras och de tog sig fint och blommar för fullt nu. Men jag skulle vilja göra ännu en rabatt med lika många lavendel och undrar hur jag gör sticklingar av de som jag redan har. Det skulle ju spara in en del kronor…

/Anneli K.

Svar:

Du kan ganska lätt föröka lavendel genom att ta sticklingar av dina plantor nu på sensommaren efter blomningen. Försök få med en liten bit av grenens bark när du skär eller drar av sticklingarna, de ska se ut som om de har en liten klack. Detta hjälper dem att rota sig bättre. Sätt ner flera sticklingar längs kanten i en plastkruka med lätt fuktad såjord och täck sedan gärna med lite sand. De rotar sig lättast inomhus med en plastpåse över krukan, men se till att de inte står för varmt. Ställ sedan krukan med sticklingarna i ett växthus eller en kallbänk över vintern, alternativt nergrävda i jorden på ett väl skyddat ställe med rejält lövtäcke som ”överkast”. När våren kommer planterar du om dem en och en i nya krukor med näringsrik jord och låter dem växa till sig ett tag innan de planteras ut i trädgården.

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.