Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en lång häck med sibirisk ärtbuske som har växt i många år. Den klipptes ned helt och hållet för ett 10-tal år sedan och har sedan fått växa mest på egen hand. Långa skrangliga grenar och gles nedtill. Jag undrar om det är möjligt att föryngra den på annat sätt än att klippa tillbaka den helt och hållet? Jag vill inte gärna bli av med insynsskyddet, men skulle också vilja att den blev lite buskigare igen.

/Gunilla

Svar:

För att få en häck av sibirisk ärtbuske, eller häckkaragan som den också heter, att växa sig tät och fin bör man beskära den årligen redan från planteringen. Det görs helst på vårvintern och den tål ganska hård beskärning, även en total nerklippning som också er häck utsattes för. Så det finns nog dessvärre inga genvägar. Vill du få en tät häck bör du börja om igen och sedan beskära buskarna regelbundet varje år.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.