Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har fått larver på min ligusterhäck. De är små och gröna och äter på bladen så att det blir små hål. Det sägs att det kan vara någon slags fluga. Nu undrar jag om det finns något som jag bemästrar detta med.

/Leif Blomkvist

Svar:

Det kan vara larver av öronvivel, ligustermal eller ligustersvärmare. De sistnämnda är stora, nästan en decimeter långa, grönfärgade larver med lila och vita snedstreck. På sommaren utvecklas de till vackra fjärilar, faktiskt en av de största som vi har i Sverige. Vissa år är angreppen värre, andra år kan de vara helt borta. Vill du vara snäll plockar du bort larverna, om du nu ser dem, och flyttar dem till en annan buske där de kan få knapra i fred och sedan bli fjärilar. Fläder och olvon lär de också gilla.

Öronvivlar gnager mer runtom bladen så att de ser ut som gamla konduktörsklippta biljetter. Vill man få bukt med dem är det biologisk bekämpning som gäller, det vill säga att vattna ner andra insekter som parasiterar på öronvivlarnas larver. Man brukar också få rådet att ta bort och bränna alla angripna blad medan larverna finns kvar på plantorna, men det är ju lättare sagt än gjort för de är mästare på att hålla sig undan när man jagar dem. Det du också kan göra är att vara observant på våren och inspektera buskarna. Spola då kraftigt med vattenslang. För när man väl upptäcker bladskadorna längre fram på säsongen har larverna oftast redan försvunnit.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.