Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag älskar schersmin. Och i sommar såg jag för andra året i rad att en mycket gammal schersmin som står ganska skuggigt och i en jord som egentligen aldrig förbättrats (utom på naturlig väg av nedfallande blad) blommade med vackra stora och doftande blommor. Men trädet (för det är ett träd snarare än en buske) är pinnigt och fult. Ålder? Ja, cirka 40, 50 år. Ska jag försöka beskära dess pinniga grenar? När i så fall? Eller ska jag bara lugna mig och njuta av de blommor de trots allt ger mitt i pinnigheten?

/Helena

Svar:

Jag tycker absolut att du ska göra ett försök att pigga upp din gamla schersmin. Egentligen brukar man göra kraftigare beskärning av den här sortens buskar tidigt på våren, före knoppsprickningen. En schersmin tål faktiskt att skäras ner helt, ända ner till marken, det som brukar kallas föryngringsbeskärning. Men du kan om du vill börja lite försiktigt och bara kapa några av de allra äldsta (tjockaste) grenarna 1-2 dm över marken. Upprepa den här gallringen nästkommande vår och ta då bort fler gamla och pinniga grenar. Så bör man helst göra varje vår med schersminer för att de ska hålla sig fräscha och blomvilliga under många år.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.