Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag köpte ett hus 1988 där det på framsidan växte praktfulla, vita buskrosor. Under årens lopp har de dött av kyla (Göteborg). Men en finns kvar. Nu sägs det ju att man bland rosor ska försöka om möjligt fortsätta med att plantera samma sort. Jag försökte då med Schneewittchen som tycks vara den vanligaste vita rosen. Men denna är rosa-vit som knopp, och i den ursprungliga rosen som finns kvar finns inte ett uns av rosa, inte ens som knopp. Går det härav att sluta sig till vad den ursprungliga kan ha varit för sort?

/Leif Stenson

Svar:

Det är svårt att säga vilken ros du har utan att se den. Men historien bakom’Schneewittchen’ är onekligen lite komplicerad. Ursprungligen är det en gammal polyantharos som introducerades 1901 av en tysk rosodlare. Blomfärgen är krämvit och nyutslagna blommor har ofta en svag rosa ton innan blomman bleknar till vit. Problemet är bara att denna gamla rabattros i handeln ofta förväxlas med en nyare och betydligt vanligare ros från 1958 som egentligen heter ’Korbin’ men säljs under två andra namn: antingen SCHNEEWITTCHEN, en handelsbeteckning som alltid skrivs med versal och kapitäler, eller sortnamnet ’Iceberg’ som brukas i den engelskspråkiga trädgårdsvärlden.

Det är troligt att det är en sådan som du nu har köpt. Men bekymra dig inte. Det är en mycket bra vit floribundaros, en av de bästa rosorna över huvud taget, menar Sveriges främste rosexpert Lars-Åke Gustavsson. SCHNEEWITTCHEN/’Icebergs’ valdes också till världens bästa ros 1983 av de internationella rosensällskapen. Rosens vita blommor brukar kunna få en svag rosa ton framåt hösten och den blommar näst intill oavbrutet hela sommaren med en fin doft.

Jag tycker inte att du behöver fundera så mycket på vilken ros du egentligen har, så länge den är frisk och vacker. Dessutom kan du köpa till ytterligare en jättefin och härdig vit rabattros som är intill förväxling lik ’Schneewittchen’ – den vita ’Katharina Zeimet’, även den från början av 1900-talet. Jag lovar, du kommer att få en vacker vit och doftande rosenträdgård med dessa lättodlade och motståndskraftiga sorter.

 


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.