Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vad har hänt med mina röda och svarta vinbärsbuskar? Båda busksorterna har lössknutor längst upp, massor med löss på bladens baksida och de krusar då ihop sig. För första gången någonsin gav jag buskarna rejält med hönsgödsel på försommaren. Röda busken dignar av bär medan de svarta buskarna har ränt i höjden, men ger knappast någon skörd alls. Är det något man bör åtgärda – i så fall hur och när?

/Anna N

Svar:

Vinbärsbladlöss åstadkommer bladskador som liknar bucklor. På röda vinbärsbuskar blir bladen buckliga med rödvioletta eller orangeröda fläckar, på svarta vinbär blir de mer gulgröna. Misstänker att den stora mängden kväverik hönsgödsel bäddade för angreppen, i synnerhet om buskarna också utsattes för torka. Det är dock ingen större fara, plocka bara bort alla angripna blad så snart du ser dem.

Om du med knutor menar knoppar som sväller upp till små runda kulor är det allvarligare. Då är det mikroskopiskt små kvalster, vinbärsgallkvalster, som huvudsakligen angriper svarta vinbärsbuskar. Varje kula kan innehålla tusentals kvalster och det finns inget botemedel. De sprider en virussjukdom som så småningom gör busken steril vilket ju betyder noll bär. I så fall bör du gräva upp och bränna de buskarna och i stället köpa nya plantor av sorter som är resistenta mot gallkvalster. Fråga efter de skotska sorterna ’Ben Hope’ och ’Be Gairn’ och undvik sorten ’Storklas’ E som är mycket känslig för just vinbärsgallkvalster.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.