Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har tre medelstora rododendronbuskar men vill gärna behålla höjd och bredd. Hur mycket och på vilket sätt och när kan vi beskära?

/Birgitta och Lennart

Svar:

Tycker ni att era rododendronbuskar har vuxit sig för stora, eller om de har blivit glesa och rangliga kan ni beskära dem under vårvintern, mars-april. Klipp då ovanför ett bladpar och försök att inte skada knopparna i bladveckan. Ni kan också göra en lättare beskärning direkt efter blomningen. Och det främjar alltid nästa års blomning om man tar sig tid att ta bort de gamla blomställningarna.

Men i allmänhet behövs ingen beskärning alls av rododendron, så varför inte låta dem vara ett tag till? Om de är färdigvuxna blir de inte blir större än de är idag. Och om de blir för stora för den nuvarande växtplatsen kanske det är en bättre idé att gräva upp dem nu och flytta dem till ett ställe där de fungerar bättre. Rododendron är mycket mer lättflyttade än man kan tro, de brukar faktiskt kallas trädgårdens möbler av den anledningen. Sedan kan ni plantera nya sorter som är mindre storväxta, det finns mängder att välja mellan. Till och med sorter som inte blir mer än en meter höga.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.