Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en ros som varje år får löss. Vissa blad och stjälkar blir även ”mjölkvita”, det ser ut som en hinna som lagt sig ovanpå. Ingen av våra andra rosor brukar drabbas av detta. Jag vet tyvärr inte vad det är för sort – om det skulle kunna påverka – men den har många, ganska små, ljusrosa blommor. Den är väldigt stor, har växt över hela väggen och upp på balkongen, så det råder inga tvivel om att den trivs.

/Anna

Svar:

Att klätterrosen får bladlöss är en sak, och inte särskilt allvarligt. Men när den också drabbas av mjöldagg, den mjölkvita beläggningen på blad och stjälkar som du talar om, är det mindre roligt. Svampsporerna övervintrar på rosorna och därför kommer ständigt nya angrepp varje sommar. Av den anledningen bör man beskära drabbade rosor kraftigt varje vår. Det finns olika medel mot denna svampsjukdom, Kumulus är ett av de vanligare. En väl beprövad huskur är att blanda 2 tsk bikarbonat och 2 tsk såpa i en liter vatten och ihärdigt spruta på angripna delar.

Men den allra bästa försäkringen mot både mjöldagg, svartfläcksjuka och rosrost är att bara plantera friska och motståndskraftiga rossorter. Den ljusgula/vita honungsrosen ’Hybrida’ är förmodligen den friskaste av alla klätterrosor. Buskrosen ’Isphahan’ , Årets ros 2009, är också synnerligen motståndskraftig.

Sedan handlar det också om god roshygien, det vill säga skötsel. Rosor vid en husvägg får oftast inte tillräckligt med vatten och uttorkning gör dem mer utsatta för mjöldagg. Om ni vill ha kvar er ros bör ni därför se till att vattna den mycket mer, speciellt under torkperioder. Investera i en rotvattnare som sprider vattnet en halv meter djupt nere i jorden där rötterna finns. Att vattna rosor uppifrån, på bladen, är aldrig någon bra idé.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.