Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en gammal oxelhäck som jag avser att skära ner helt till marken. Kan man göra detta under JAS-perioden eller ska jag vänta tills vintern?

/Bengt Carlsson

Svar:

Oxel hör till de träd som tål en hård beskärning. En sådan görs alltid på vårvintern, före lövsprickningen. Februari-mars är lämplig tidpunkt i sydligaste Sverige, mars-april längre norrut. Fast man ska så klart undvika att skära i träden en riktigt kall dag, när det är neråt minus 10 grader.

Det förekommer att den här typen av radikal beskärning av buskar/träd kallas föryngringsbeskärning. Men det är nog en missvisande benämning för, som det påpekas i Beskärningsboken av Klaus Vollbrecht, Gustaf Alm och Han Veltman: Ingen planta blir direkt yngre av en total nedskärning.

Det kan ändå vara en lösning för en risig buske som har försummats under många år men ändå inte är för gammal för att återhämta sig. Havtorn, syren och vresrosor skjuter rotskott som snart växer upp till nya buskage. Lagerhägg, schersmin, pil, forsythia, berberis och ölandstok samt andra tokar är andra buskar som kan klippas ända ner till marken på vårvintern.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.