Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har tvestjärtar i blomkrukorna på min balkong, hur blir jag av med dessa djur? Jag bor på andra våningen i en bostadsrätt.

/Irene Baer

Svar:

Tvestjärtar kan vara både nyttiga och skadliga, men allra mest är de ju äckliga. I trädgården äter de insekter och skadedjur som man inte vill ha i exempelvis fruktträd. Men de tuggar ju också på blad och favoritfödan tycks vara buddleja, dahlia, rododendron, klematis och rosor. Har inte hört talas om något bättre bekämpningsmedel än Myrr eller Radar. Men betydligt vänligare är förstås att försöka fånga in dem och förpassa dem ut i naturen. Eftersom de är nattdjur och gömmer sig i skrymslen och vrår på dagarna kan du försöka fånga in dem i bambukäppar eller små rullar av wellpapp som du lägger ut intill tänkbara gömställen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.