Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur ser det ut när buxbomen är smittad med den farliga svampsjukdomen? Mina bollar har fått flera gula, torkade blad men ser i övrigt ganska friska ut. Ska jag börja bli orolig? Vad bör jag göra? /Karin Gustafsson

Svar:

Om skadorna har funnits ända sedan i våras och bladen är gulvita behöver du inte oroa dig. I så fall är det förmodligen bara vinterskador och du kan enkelt klippa bort de frystorkade bladen. Men om bladen har börjat bli gula, åt det orange-bruna hållet, nu i sommar kan det finnas anledning till oro. Titta noga på stjälkarna – om de också har bruna fläckar/streck är det ett tydligt tecken på att dina buxbomsbollar har smittats av den aggressiva svampsjukdomen, Cylindrocladium buxicola. Så småningom bildas också vitt ludd på baksidan av bladen. Till sist vissnar bladen och faller av vartefter hela plantan dör.

Det finns ett sätt att undersöka om buxbomsplantorna är smittade: Klipp av en misstänkt kvist och lägg den i en plastpåse i rumstemperatur under några dagar. Om det då bildas luddiga sporkuddar på blad och stjälkar är det ett tecken på att din buxbom har drabbats av en svampsjukdom som mycket väl kan vara den farliga varianten.

Det du då bör göra för att vara på den säkra sidan är att gräva upp och bränna de infekterade plantorna. Det är nämligen inte säkert att det hjälper att bara klippa bort angripna blad eller ens att helt skära ner plantorna. Svampsporerna kan överleva i jorden i flera år och det finns ännu inget effektivt botemedel. Det räcker med att besöka ett smittat område och sedan bara nudda sina egna buxbomsplantor för att smittan ska överföras. Och då är det för sent. Så illa är det att seriösa plantbutiker i år helt avstår från att sälja buxbom. Smittan sprids med importerade plantor och de kan se helt friska ut i butiken. Först en tid efter planteringen kan sjukdomssymptomen börja visa sig.

Hörde i veckan att en kyrkogårdsvaktmästare i Skåne verkar ha lyckats rädda sina smittade buxbomsplantor genom att klippa bort precis all växtlighet ovan jord (och elda upp klippet). Tydligen hade svampsporerna inte hunnit tränga ner i jorden och buxbomsplantorna kunde växa upp igen, till synes helt friska.

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.