Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi använder stora mängder kryddväxter, framförallt timjan och rosmarin. Vi får dock aldrig dem att överleva vintern i våra odlingslådor, utan får plantera nytt varje vår. Rosmarin vet jag skall vara svår/omöjlig, men timjan? Kan det bero på att vi skördar alltför hårt? När jag skördar klipper jag av kvisten och repar sedan av bladen. Inför höstens sista skörd har jag i princip klippt ner alla kvistar. De planteras i odlingslådor i ganska sandrik jord. Jag täcker inte över dem vintertid – kanske borde jag göra det? Mina frågor är alltså hur jag lämpligen skördar och om jag skall vidta några särskilda åtgärder för ”ökad överlevnad”?

/Patrik

Svar:

Jag kan inte se att du gör något fel när du skördar dina örtkryddor. Kryddtimjan är ju precis som rosmarin en Medelhavsväxt men brukar kunna övervintra på friland i Sverige, i alla fall till zon 3-4, speciellt när den växer på en väldränerad plats. Däremot är både rosmarin och kryddtimjan mycket svåra att övervintra utomhus i kruka. Och ni får nog betrakta er odling som ”krukodling”. Det kan gå, om man kan bädda in och skydda hela krukan (i ert fall odlingslådan) från kylan. Men för att vara på den säkra sidan bör man helst vinterförvara krukan eller lådan inomhus någonstans där det är svalt (10-15 grader) och ljust (extraljus rekommenderas). Om era lådor är för stora för att flyttas in kan ni försöka plantera om era timjan- och rosmarinplantor i mindre krukor inför vintern. Sedan gäller det att vattna lagom lite, och framför allt att inte övervattna under vintern när växterna vilar.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.