Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi planterade fyra silverpäronträd förra sommaren och nu undrar vi om vi ska beskära dem och hur? Alla grenarna är samlade i en krona på en stam som inte har blad och träden ser rätt yviga ut.

/Karolina G.

Svar:

Om ni vill beskära era uppstammade silverpäronträd är bästa tiden i juli-augusti-september, de så kallade JAS-månaderna. Men det kan också göras på vårvintern innan träden har börjat växa. Det kan vara snyggt att klippa in grenarna lite så kronan får en mer bolliknande form. Alternativt hålla en klippt rak kant under ”bollen” så att kronan mer liknar ett uppfällt paraply, Men annars har ju silverpäron ett naturligt hängande växtsätt som många tycker är väldigt vackert. Det blir bara lite opraktiskt när de nedåtväxande grenarna blivit så långa att man inte kommer åt att klippa gräsmattan under träden.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.