Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Du har tipsat om växter för lerjord. Jag skulle vilja ha förslag på vad jag kan plantera vid en gavel som, förutom att där är lerjord, ligger i skugga större delen av dagen. På tomten i övrigt finns bland annat iris och krolliljor, så de är inte så aktuella. Växtzon 5, gärna vitt och rött.

/Karin N.

Svar:

Det kan nog bli svårt att plantera något rödblommande som fungerar i era förutsättningar. Jag kan inte komma på några röda blomster som klarar ett liv i skugga, lerjord och zon 5 – förutom Flitiga lisa men de är ju ettåriga. Den härdiga röda klätterrosen ’Flammentanz’ är visserligen skuggtålig men frågan är om den klarar att växa i skugga större delen av dagen.

Välj hellre bland vackra bladväxter och blanda olika färger och former på bladen. Parasollblad, jätterams, vipprams, ormbunkar och förstås vitkantad funkia skulle också fungera fint hos er.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.