Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har nyligen köpt ett radhus med en liten tomt. Huset är ljus- mellanblått med vita knutar. Tacksam för förslag på blommor till en liten rabatt på framsidan av huset (vår till höst). Behöver också förslag på några klätterväxter. Växtzon 2.

/Kerstin

Svar:

Det framgår inte om rabatten ligger soligt eller skuggigt. Om en växtplats får mindre än två timmar av stark sol måste den betraktas som skuggig, eller åtminstone halvskuggig. Och växtvalet göras därefter. Men misströsta inte, lyckligtvis finns det mängder av fina skuggtåliga växter. I en skuggrabatt är stora sjok av funkior givna, antingen i blandade schatteringar av grönt eller kanske ännu hellre: vitbrokiga som lyser upp så fint. Vita löjtnantshjärtan och vita krolliljor trivs också bra i skuggan. Välj även några växter med vacker blå blomning, som allium och försommarblommande blå kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla (sorten ’Jack Frost’ får stora hjärtformade gröna blad med silvriga bladnerver) samt isblå stenkyndel som blommar lite längre fram på sommaren. Bland klätterväxterna finns många klematis, storblommiga såväl som småblommiga, som föredrar halvskugga. Låt dem svinga sig upp på spaljéer några cm från husväggen eller led dem upp på klätterstöd som placeras ut här och där i rabatten och bildar små torn. Det behöver inte vara dyra klätteranordningar i designat järn, ni kan sätta ner tre tjocka grenar eller tre-fyra rostiga armeringsjärn i jorden och knyta ihop dem i toppen med en snörstump.

Om vi i stället utgår från att rabatten får mycket sol, kanske mer än sex timmar om dagen, tycker jag att ni ska göra en blandad rabatt med rosablommande rosor och vit- och blåblommande samt gråbladiga perenner. ’Felicia’, zon 4, är en söt myskros som blommar nästan från slutet av juni till senhösten med klasar av ljusrosa blommor. ’Stanwell Perpetual’ är en annan långblommare med ljust rosa blommor som bleknar till vitt när de är full utslagna. Det är ingen slump att den blev utnämnd till Årets ros 2011. Få rosor är så härdiga, ända till zon 6, friska och kravlösa samt remonterar outtröttligt ända till långt inpå hösten. Vill ni också blanda in vita rosor tycker jag ni ska välja den vita Austinrosen ’Winchester Cathedral’ som också blommar större delen av sommaren samt plantera två krämvita klätterrosor ’Ilse Krohn Superior’ (zon 3) vid varje husknut. Blanda gärna in blekrosa rosenslöja, Gypsophila ’Rosenschleier’ och/eller sirlig vitrosa trebladsspira, Gillenia trifoliata, för att fluffa till det lite bland rosorna.

Malört, martorn, åbrodd och silvergrå marktäckande sandmalört blir särskilt snyggt till ett blått hus. När det gäller martorn (stiliga grå blad) finns det två sorter som också blommar riktigt härligt blått: alpmartorn, Eryginium alpinum, sorten ’Blue Star’ blir 50-70 cm hög, och rysk martorn, Eryginium planum, får stora klasar av små blå blomkorgar.

För vacker vårblomning kan ni välja ormrot eller den perenna förgätmigejen som bägge också är bra marktäckare. Längre fram på sommaren när de har blommat ut kan den blå fasadfärgen tas upp av himmelsspira, Perovskia ’Blue Spire’ som får ljusblå blomspiror och blir drygt en meter hög. Den blommar ända in i september och är härdig till zon 2. Vintertäck den gärna så övervintrar den bättre.

Vid husknuten skulle en gråbladig silverkaprifol bli stilig, gärna intill en doftande vit pion – den enkelblommande ’White Wings’ är en av de vackraste luktpionerna.

Plantera tätt redan från början, det går alltid att flytta växterna längre fram om det behövs. Och gör inte misstaget att anlägga alltför smala rabatter, speciellt under ett utskjutande tak där det sällan kommer en droppe vatten. Lägg först ett par decimeter snyggt grus eller gatsten/betongplattor i en rad närmast husväggen innanför rabatten.

Vattna ordentligt efter planteringen, speciellt om jorden är uttorkad, och fortsätt vattna i sommar. Låt sedan perennerna vissna ner i höst och storstäda i rabatten först till vårkanten. Då är det också dags att gödsla rejält.

Och glöm inte att peta ner massor av vårlökar i september – vita narcisser, blå scilla, blå pärlhyacinter och vita liljetulpaner skulle bli rysligt vackert mot det blå huset.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.