Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

På mina klätterrosor, ’New Dawn’, har en del blad liksom bleknat åt det svagt gula hållet. Jag har också några vildhallon som letat sig in i en rabatt och deras blad gulnar riktigt. Vad beror det på och kan det åtgärdas? Jag bor i zon 5 och har gödslat med köpt kogödsel.

/Gunilla Sandgren

Svar:

Det låter som näringsbrist. Rosor är jättehungriga och kogödsel på hösten eller tidigt på våren är bara förrätten på deras sommarmeny. Fortsätt att gödsla med andra medel – rosengödsel, benmjöl, Chrysan, Algomin eller annat. Men inte längre än till i början av juli. Därefter börjar rosorna förbereda sig inför vintervilan och ska helst inte fortsätta stimuleras att spruta fram nya skott som inte hinner förvedas innan vinterkylan slår till.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.