Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Efter att ha fått gnagskador på en amerikansk strimlönn och fått en liten magnolia uppstångad med rötterna har vi nu stamskydd och eller nät runt våra nyplanterade träd. Hur länge måste vi vänta innan vi kan blåsa faran över och ta bort skydden? Det är förstås rådjur och harar som är inne i villakvarteren och härjar.

/Anna K

Svar:

Hur länge som helst, är mitt spontana svar. Bor man i rådjurshärjade trakter så kan man egentligen aldrig blåsa faran över. Men själva gnagskyddet på stammen kan ni ta bort, liksom eventuell stödpinne, när trädet är etablerat efter ett par år. Dock skulle jag nog låta ett nätskydd vara kvar i en cirkel en bit utanför och runtom de unga träden i flera år. Visserligen är det främst ung bark som djuren är ute efter, men jag skulle inte våga chansa.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.