Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en stor parkrododenron. Den ser ut att må bra och har just nu en fantastisk blomning med massor av lila blommor. Det verkar dock som något äter på bladen. De är liksom perforerade i kanten och det verkar inte försvinna. Vi bor i Stockholmsregionen. Råd?

/Ylwa

Svar:

Det verkar vara öronvivlar, små hungriga saker som käkar bladkanterna på rododendron. Gnagskadorna kan bli både omfattande och fula. Hortonomen och växtskyddsexperten Maj-Lis Pettersson rekommenderar bekämpning med insektsparasitära nematoder, en giftfri behandling som är godkänd av Kemikalieinspektionen. Nematoderna ska vattnas ner runt den angripna växten en fuktig dag, gärna en dag då det regnar. De är levande varelser och känsliga för solljus. Det finns olika märken, fråga i en välsorterad trädgårdsbutik eller leta återförsäljare på nätet.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.