Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vår röda klätterros, ’Flammentanz’, är 35 år gammal och har grova stammar och torra grenar. Den har också blivit gles.

Går det att rädda den?

/Eva F.

Svar:

En klätterros kan, liksom buskrosor, bli mycket gammal, till skillnad från rabattrosor som generellt är mer kortlivade. Man ska inte räkna med att en tehybridros blir äldre än 7-8 år, en floribundaros 10-12 år och en polyantharos 15-20 år.

Jag tycker därför att du inte ska ge upp hoppet om din ’Flammentanz’. Du kan föryngringsbeskära rosen, det vill säga klippa ner den ända till en decimeter ovanför markytan. Men vänta med det tills i början av maj nästa år, eller när björkarna har fått musöronstora blad och den värsta nattkylan är över. Spara omkring hälften av grenarna, eller åtminstone någon eller några av de yngsta grenarna och mylla ner rejält med kogödsel kring rosen tidigt på våren. Och vattna sedan gärna ordentligt om våren blir mycket torr. Den kommer inte att blomma nästa sommar, eftersom ’Flammentanz’ hör till de engångsblommande klätterrosorna som bara blommar på årsgamla skott. Men om den börjar växa och se frisk ut kan du nog se fram emot fin blomning sommaren därpå. Då passar du också på att kapa ner de grenar som du sparade vid första beskärningen.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.