Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Runt toppen av våra nysatta bolltistelplantor kryper många svarta myror. Jag tror mig se svarta löss som finns där också. Vad gör jag för att få bort dem, då jag antar att de är skadliga för den kommande blomningen?

/Hallon

Svar:

De små svarta lössen är bladlös som ofta brukar dyka upp på bolltistlar nu när värmen har kommit för att stanna. Bladlöss behöver ju inte alltid vara gröna, även om det är vanligaste färgen på dessa smådjur. Både svarta och röda bladlöss förekommer. De är i sig inte livsfarliga för växten, men de kan sprida mer farliga virussjukdomar. Försök att spruta bort dem med en kraftig vattenstråle. Myrorna lever på bladlöss, man kan säga att de mjölkar dem, och gör ingen skada på växten.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.