Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har planterat fem vita rosor i en rabatt och skulle vilja få förslag på andra växter som passar och trivs intill rosorna.

/Rose-Marie

Svar:

Utan att veta vilka rosor du har planterat skulle jag råda dig att vänta ett år med att plantera in rabattkompisar. Rosorna mår bra av att få etablera sig i lugn och ro på växtplatsen innan de börjar få konkurrens av andra växter.

Nästa vår kan du plantera perenner intill rosorna. Du kan ju välja blomfärg, men det kan vara vackert att hålla sig till vitt för att få ett lugnare intryck av rabatten. Här är några förslag med vit blomning:

Mjölkklocka, läkerudbeckia, bolltistel (t ex sorten ’Arctic Glow’),  brudslöja, rosenvial, vit thalictrum, japansk fjäderaster, fingerborgsblomma, fylldblommig stor blåklocka (vit sort), silvermartorn och kanske ett prydnadsgräs som silvergräs. Komplettera med vit iris i ytterkant av rabatten och vit dvärgnäva i framkanten.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.