Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jättedaggkåpa verkar intressant men tar väl jättestort utrymme? Finns det även dvärg- eller liten daggkåpa? Jag kanske har en sådan, cirka 10 cm stora blad, som trivs bra och håller sig inom rabatten. Är det frösådd som gäller eller delar man på plantan?

/Per Åke

Svar:

Jo, det finns daggkåpor som är betydligt mindre än den vanliga jättedaggkåpan. Fjälldaggkåpa, Alchemilla alpina, har vackra gröna blad med en tunn vit kant och blir cirka 15 cm hög. Liten praktdaggkåpa, Alchemilla epipsila, blir 20-25 cm hög. En annan lite mindre daggkåpa med vackra röda bladskaft är Alchemilla erythropoda. Alla de här förökar sig med frö, dock kanske inte lika energiskt som jättedaggkåpan, och du kan även gräva upp gamla plantor och dela på dem. Alla daggkåpor är lättodlade och närmast svårutrotade.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.