Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

För mindre än två år sedan planterade jag ut min trädgårdshortensia från kruka till rabatten. Den har därefter inte blommat, bara fått långa spretiga grenar. Förra året klippte jag därför ner den, men läste sedan att den blommar på andra årets grenar, så då klippte jag den inte. Den ser dock inte ut att ha några knoppar i alla fall. Den är nu centralt placerad i trädgården och jag funderar på att flytta den till en mer undanskymd plats för att se om den så småningom vill blomma igen. Eller är det inte något att förvänta sig? Bor i Malmötrakten.

/Maria B

Svar:

Det är en klok idé att flytta hortensian till en mer skyddad plats så kan du se hur den mår i sommar och sedan avgöra var den passar bäst. Om man beskär hortensior försvinner ju alla knoppar på fjolårsveden och det kan ta lång tid innan det kommer nya blomknoppar på årstillväxten. Mindre härdiga hortensior fryser också ner varje år och det är därför inte helt ovanligt att man bara får gröna buskar.

Tänk också på att hortensior är riktiga blötdjur som kräver ganska mycket vatten och fuktighetshållande jord.

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.