Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en japansk blodlönn som stått på en och samma plats i ca 40 år. Lönnen mäter ca 2 m i höjd och samma bredd.  Nu ska vi bygga om huset och skulle behöva flytta lönnen några meter. Går det? Och hur går man till väga? Vi tycker om trädet väldigt mycket och vill gärna bevara det.

/Frida

Svar:

Det kommer förmodligen inte att gå bra, japanska lönnar i den aktningsvärda åldern är mycket svårflyttade. Visst kan ni göra ett försök men risken är stor att trädet dör på kuppen, så frågan är om det är värt besväret. En bra förutsättning är om ni bor på en plats där det normalt blir tjäle, vilket kanske inte är fallet när ni har lyckats få en 40 år gammal japansk lönn? I så fall ska ni gräva ett djupt dike runtom trädet på hösten och sedan låta jorden frysa till så det blir tjäle i marken. Då gräver ni loss den och flyttar den med hela den stora rotklumpen intakt (grävskopa kan behövas!). Alternativt: Köp en ny, ni får en fin uppvuxen japansk blodlönn för runt 2 500 kronor.

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.