Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en rabatt invid ett plank, läget är i sig ganska soligt, väster, men planket skuggar väl en del. Där växte tidigare några fula rododendron som vi nu har grävt upp. Ett stort lass jord är beställt och nu undrar vi bara vad vi ska plantera där. Gärna några buskar som blommar i vitt. Kanske något annat också. Vad föreslår du?

/Haggrens i Limhamn

Svar:

Här är några förslag med mestadels vit blomning som jag tror skulle passa jättefint hos er:

Börja med en liten pärlbuske, Exochorda ’The Bride’, en förtjusande buske med lite hängande växtsätt som bara blir lite drygt en meter hög och översållas med vita pärlliknande blomknoppar i maj som sedan slår ut till vita små blommor. Plantera också en kinesisk schersminros, Rhodotypos scandens en hallonsläkting som får stora vita blommor på försommaren.

Buskmagnolia ’Colossus’ blommar också i vitt mitt i sommaren.

Och eftersom ni bor i zon 1 och har ett soligt läge tycker jag ni ska beställa en buskvallmo, Romneya coulteri, en riktig solgris som får enorma vita blommor som nästan påminner om stora stekta ägg. Världens vackraste växt, menar många.

En blomsterkastanj skulle också passa. Det låter som ett träd men är en buske.

Ni som bor i Skåne kan ju också utan tvekan plantera frilandshibiskus, den engelska sorten ’White Chiffon’ är bedårande med stora vita blommor.

Smalbladiga silverbusken ’Quicksilver’, brokbladiga pagodkornellen ’Marginata Nord’, alternativt brokbladig kranskornell passar också till de vitblommande skönheterna. Vill ni blanda in ett prydnadsgräs kan ni fundera på Miscanthusgräset ’Variegatus’, ljusgröna blad med vita ränder.

Glöm inte heller att stoppa ner massor av vårlökar under buskarna till hösten: vit kungsängslilja, vit balkansippa, vit vårstjärna, snöklocka och fylldblommiga vitsippor blir en skön blandning.

 

 

 

 


Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.