Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Hur pollinerar man ett citronträd? Är det självfertilt?

/Christina H

Svar:

Ett citronträd kan ha både tvåkönade blommor och rena hanblommor, och visst kan du hjälpa till genom att handpollinera – det vill säga föra över pollen från blomma till blomma med en liten pensel. Men i allmänhet är det så att de sorter som vi köper och odlar här i Sverige får frukt utan pollinering, och det sker mer eller mindre oavbrutet året om. Det sköna med citronträd är att de samtidigt kan både blomma och sätta knoppar, ha små gröna kartfrukter på tillväxt och dessutom digna av fullvuxna, knallgula citroner. Därför måste de också ha skötsel året om, även om de vilar sig något under vinterhalvåret.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.