Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en underbar syren i min gamla trädgård. Den är mer spröd än övriga syrener och har mycket ljust rosa blomklasar. Jag har faktiskt aldrig sett en sådan syren någon annanstans. Min mamma sa att det var en ungersk syren. Kan det vara så? Finns det ljusrosa ungerska syrener?

/Kristina, Norrtälje

Svar:

Jag har inte hört talas om någon riktigt ljusrosa ungersk syren, däremot sorter som är mer åt rosalila hållet. Exempelvis den som heter ’Måttsund’ och är riktigt härdig. Men däremot finns flera andra syrenarter med ljusrosa blommor. Det kan vara:

Pingstsyren, sorten ’Maiden’s Blush’ som har rosa doftande blommor

Komarowsyren, en storvuxen rosablommande sort.

Prestonsyren, ’James MacFarlane’, ljusröd.

Nejliksyren, blekt porslinsrosa och doftande.

Ädelsyren ’Edward J. Gardner’, med fyllda rosa blommor och ’Flamingo’ vars rosa blommor också doftar.

Yuannansyren, ’Rosea’, rosa doftande blommor.

Syrener föredrar en lerhaltig jord med aningen högre pH-värde än normalt. De blommar också bättre i full sol än i skugga. Det kan vara mycket stiligt att plantera flera olika sorters syrener i ett blandat buskage.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.