Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Sett och hört en del om persikoträd. Funderar på att plantera ett vid vår sommarstuga på Öland eller hemma i Kalmar. ’Frost’ heter tydligen en sort som kanske skulle passa. På Öland har vi ju sandjord där vi bor, härlig att gräva i. Skulle det passa? Har även ett fikonträd i kruka som stått i garaget i vinter. Det slår nu skott. Ska vi sätta ut det nu och se hur det går? Planterades om i fjol då vi köpte det på “rea”.

/Monika Herbertsson

Svar:

Sorten ’Frost’ kommer från Kanada och räknas definitivt till de härdigaste persikoträden. Liksom även sorten som heter ’Redhaven’. Bägge ska tåla ner till 35 minusgrader! Det finns också en ny fin sort från Lettland som heter ’Riga’ och lär vara riktigt odlingsvärd.

Blanda i ordentligt med humus (kompost eller planteringsjord) i sandjorden så borde ni lyckas.

Fikonet kan mycket väl ställas ut nu när våren verkar ha kommit igång ordentligt. Men lyft in det igen ifall ”vintern” återkommer innan det blir sommar på riktigt. Om trädet har blad när det flyttas utomhus bör det stå lite skuggat under den första tiden.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.