Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag upptäckte sköldlöss på min fina kamelia nyligen. Den har fått en sockrig kletig yta på en del blad och jag ser lössens bruna sköldar på bladen. Vad kan jag göra?

/Kristina A.

Svar:

Det är rätt svårt att bli av med sköldlöss. En av anledningarna är att själva djuret är väl skyddat under en hård, vaxartad sköld. När lössen är mycket unga är skölden tunnare och de går då att komma åt med bekämpningsmedel. Om djuren kryper omkring är det ett tecken på att de fortfarande befinner sig i sitt utvecklingsstadium och ännu inte har sugit sig fast. (Kika med förstoringsglas, så vet du.) I så fall ökar förutsättningarna för att du ska lyckas behandla bort dem.

Spruta plantan med en såpspritlösning (blanda 2 cl såpa och 1 cl T-röd i 1 liter vatten eller köp såpsprit på apotek). Glöm inte undersidan av bladen där djuren oftast sitter. Efter ett par dagar bör du kunna plocka bort de fjälliknande lössen med pincett. Upprepa behandlingen 5-6 gånger med 10 dagars mellanrum.

Eller: Stoppa ner 3-4 Provado insektspinnar i krukjorden och vattna. Det är ett gift som tas upp av rötterna och sedan sprider sig systematiskt i plantan så att lössen dör när de suger näring ur växtsaften.

Hjälper inget av detta är det nog dags att fråga sig om det är mödan värt att behålla kamelian.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.