Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Tacksam för tips om lämpliga växter till en avlång slänt framför mitt hus i söderläge. Vi rensar bort ris och ska plantera nytt. Kvar finns rosenspirea, vit ölandstok, mahoniabuskar, vita rosor, vintergröna och blå näva.

/Marie-Helene

Svar:

En av de vackraste städsegröna marktäckarna är mjölon, gärna sorten ’Massachusetts’. Den blommar i maj med vitrosa blommor och får sedan vackra röda bär på hösten. Mjölon trivs bra i just söderläge och sandiga sluttningar där den snart täcker in stora ytor med sitt krypande växtsätt. Härdig långt upp i växtzon 7-8. Plantera med 70 cm mellan plantorna.

I den här mattan av mörkgröna, läderaktiga blad kan det vara snyggt att plantera in enstaka flikbladiga japanska lönnar. Plantavståndet bör då vara cirka fyra meter. Det finns massor av sorter att välja mellan. Titta gärna närmare på de tre som heter: ’Ellen’ – med dilliknande grönt bladverk och klargul höstfärg, ’Red Dragon’ med purpurröda blad och flammande röd höstfärg och sorten ’Emma’ som har ett nästan chokladbrunt bladutspring på våren och brunorange höstfärg.

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.