Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Efter att ha satt sommarhuset istånd och konstaterat rådjurens framfart är min fråga enkel (att ställa) och berör nog många fler (i valkretsen): Finns det några buskar som rådjuren inte ger sig på och som kan trivas på en tämligen normalkarg ö i Stockholms skärgård?

/Carl B Hamilton

Svar:

Det finns en mängd växter som brukar anges som rådjursresistenta, men i min värld är det nog inte alltid så att rådjuren har hört talas om detta. Åtminstone inte våra rådjur i norra Roslagen. De käkar det mesta när de är hungriga på våren, innan växtligheten i skogen har kommit igång ordentligt. Tänk också på att alla vedartade växter som inte direkt står på rådjurens favoritmeny kan få fejningsskador när de är unga plantor. Om man planterar ett träd eller en buske ska de absolut skyddas med kycklingnät under de första uppväxtåren i trakter där det finns rådjur.

Här är några buskar som brukar anses vara rådjursresistenta och kan passa på din skärgårdsö:

Rhododendron, i princip alla sorter. Vresrhododendron i synnerhet.

Pimpinellrosor, eller spinosissimarosor som de kallas numera, har massor av taggar som verkar avskräckande på rådjur. Dessa rosor kan också växa i karga och sandiga jordar – sorten ’Poppius’ är rosablommande och stilig, ’Plena’ blommar i vitt och kallas även Finlands vita ros.

Samt: havtorn, kanadafläder, indisk rönnspirea, rosenslån, skvattram, körsbärsbenved, skogsolvon, japansk rönn, körsbärskornell och flikbladig gråal.

Bland lökväxterna brukar allium, scilla, påsk- och pingstliljor samt fritillarior som kejsarkrona och kungsängslilja anses rådjurssäkra.

Bland perenner som rådjur brukar undvika finns: akleja, bolltistel, brudslöja, daglilja, daggkåpa, euforbia, kattmynta, stormhatt, fingerborgsblomma, kungsljus, lavendel, plymspirea, vallmo, smörboll, pioner och ulleternell.

Även klätterväxterna klematis, kaprifol, pipranka och klätterhortensia brukar få växa i fred, liksom de flesta kryddväxter.

Men, som sagt, det går inte att garantera att rådjuren håller sig borta från vissa växter. Om det är många rådjur på ett litet område, och följaktligen också ont om föda, är risken stor att de äter precis allt som växer i trädgården.

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.