Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Har en flerårig orkidé hemma. På den kom istället för blommor något som ser ut som en ny planta. Kan man ta loss den och plantera? Hur gör man? Mycket tacksam för råd!

/Gabriela Faye-Wevle.

Svar:

Det är mycket riktigt nya små orkidéplantor som växer fram på blomstänglarna. Keikis kallas de, hawaiianska för barn. Jag vet inte vilken sorts orkidé du har men två av de vanligaste, Phalaenopsis och Dendrobium, är mycket lätta att delningsföröka med hjälp av dessa babyplantor.

Gör då så här: Vänta tills babyplantorna har fått minst tre blad och tre luftrötter. Ta sedan av dem och sätt dem i sphagnummossa för att växa till sig. När de blir större planterar du om dem i orkidékompost av pinjebark och kokosfibrer och sphagnum (vitmossa), inte i vanlig blomjord. Men utrusta dig med tålamod. Det tar säkerligen 3-4 år innan de nya orkidéerna blommar.

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.