Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jordmånen på vår ö är rätt sandig och kalkrik. På sina ställen är marken också lite sank. Vilka växter skulle ni rekommendera?

/Eva E.

Svar:

Sandjord brukar normalt ha ett lågt pH-värde, så ni kanske först vill göra en jordanalys inför växtvalet? Det framgår tyvärr inte var ni bor, men här är några förslag på växter för torra och sandiga marker:

Buskar:

Smalbladig silverbuske, ginst, japanska lönnar, sandmyrten, havtorn, lagerhägg (i skuggigt läge bara), korstörne, robinia, lingon och schersminros, Rhodotypos scandens – en vacker vitblommande buske för ett skyddat läge.

De flesta tallar föredrar också sandjord. Bland de små bergtallarna, Pinus mugo, kan ni titta närmare på sorterna ’Humpy’, ’Lilliput’, ’Sherwood Compact’ och ’Offenpass’ som alla har olika växtsätt – mattbildande, kuddformigt, klotformigt och sockertoppsformat.

Spinossissmarosor skulle också fungera: exempelvis ljust rosablommande ’Stanwell Perpetual’ som blev utnämnd till Årets ros 2011 och/eller ’Poppius’ med rosa-röda blommor som blir en betydligt större buske.

Perenner:

Sandlilja, vår- och höstljung, bergormrot, mjölon, sandmyrten, vitpytta, kattfot, malört, silvertistel, martorn, timjan.

Lite knepigare är det att rekommendera växter som fungerar där sandjorden är sank, men Rhododendron canadense, en vårazalea med rosalila blommor, växer i sin hemmamiljö på sanka ställen. Blanda då i lite grov fibrig torvmull i sandjorden när ni planterar.

Andra tänkbara buskar för samma läge:

Trollhassel, småblommig hästkastanj, flikbladig gråal, finsk rödbjörk, bredbladig skvattram, nyssa och katsura.

Perenner för fuktiga ställen:

Svärdslilja, kabbeleka (den vita), amerikanskt älggräs, fackelblomster, skunkkalla (gärna den vitblommiga).

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.