Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Vi har en skyddad och solig innergård i Uppsala. Mot en gul vägg kommer vi att plantera några röda klängrosor – ’Santana’ samt ’Great Award’. I hörnan av denna vägg finns en skada i rappningen som vi skulle vilja dölja med en buskros. Den behöver vara minst en meter hög och ska kunna växa fritt utan stöd mot väggen. Har Du något tips på någon bra buskros (rosa eller röd) som blommar flitigt, är frisk och har vackert bladverk och gärna doftar?

/Gunilla

Svar:

Det finns många bra buskrosor som skulle kunna passa på er gård. En av mina favoriter är den pampiga mandarinrosen, Rosa moyesii, som blommar med enkla, mörkt röda blommor och kan bli jättelik där den trivs. Lite mindre, drygt metern hög, blir ’Stanwell Perpetual’ som blommar länge med blekrosa, doftande blommor. Bägge är härdiga och friska. Ett annat alternativ i rosa kan vara ’Isfahan’, en nästan helt motståndskraftig ros som blev utnämnd till Årets ros 2009. Över huvud taget ska man nog titta lite extra på de rosor som har valts ut och nominerats till denna tävling. De är alla både friska och mycket odlingsvärda. Läs mer på:  www.rosensdag.se

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.