Annons

Trädgårdsexperten

Agneta Ullenius

Agneta Ullenius

Fråga:

Jag har en ganska stor änglatrumpet i kruka. I höstas när jag lyfte in den i garaget för vinterförvaring klippte jag ner den ganska mycket för att få plats. Under vintern har den skjutit många nya skott. Ska den klippas nu igen när jag planterar ut den?

/Bengt Carlsson

Svar:

Förmodligen är de nya skotten ganska veka och ljusa, nästan vita, på grund av ljusbristen. De kommer att få svårt med solen utomhus. Vänta och se, och putsa bort dem om de inte klarar sig. Det kommer nya blad. MEN. Frågan är hur länge du får vänta på blomningen. Eftersom du klippte ner änglatrumpeten ganska mycket i höstas är risken stor att du också klippte bort den del av plantan där blomknopparna anläggs. Nästa års blomning försenas kraftigt om man kapar under de förgreningar där stammen delar sig i en Y-form.

När du tar fram änglatrumpeten nu på våren är det lämpligt att plantera om den i ny fräsch jord och en rymligare  kruka. Om rotsystemet får för trångt i krukan blommar de inte lika rikligt, eller i värsta fall inte alls. Lyft upp hela rotklumpen och skrapa bort all gammal jord och glöm inte att se till att den nya krukan har hål för dränering. Lägg också ett tjockt lager lecakulor i botten innan du fyller på med ny jord. Om det behövs kan du också klippa bort lite av det yttersta rotsystemet.

Sedan kommer snart nya blad att bryta fram på de till synes livlösa stammarna. Jag brukar ge dem en dusch då och då med en blomspruta, precis på samma vis som med de övervintrade fuchsiorna, för att hjälpa naturen på traven. Ställ krukan ljust, gärna under extrabelysning. Vattna också så att jorden inte torkar ut, men med stor försiktighet innan de har kommit igång och börjat växa. När bladen dyker upp efter några veckor kan du börja ge plantan en svag dos flytande blomstergödning vid varje vattning. Änglatrumpeter är extremt törstiga och hungriga. Bör vattnas flera gånger i veckan, rent av dagligen under heta somrar. Om de torkar ut kan blomknopparna falla av. Och ställ för all del inte ut den förrän frostrisken är över.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Om bloggen

SvD har avslutat trädgårdsbloggen. Om du har en trådgårdsfråga kan du dock fortfarande hitta svar. Skriv in ditt problem i sökrutan på svd.se så kan du hitta lösningen genom de många frågor som publicerats genom åren.